Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na wykorzystanie nadmiaru białek.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 1214
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 328
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 37
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 1214
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 328
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 37
Składniki
Często jak robię ciasto kruche lub inne potrawy i zostają mi białka, mrożę je partiami a następnie używam do ciasta. Dlatego podaje przelicznik jak dobrze przeliczyć ile potrzebujemy białek. Białko jajka rozmiaru L ma ok 35 g. Jeżeli użyłam 8 białek to jest ok 280 g.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia oraz kakao) razem mieszamy. Miękkie masło ucieramy mikserem z końcówkami haczyki ucieramy masło małymi porcjami dodajemy składniki suche. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Cukier dodajemy małymi porcjami. Gdy piana będzie już ubita na sztywno mieszamy wszystko razem. Należy pamiętać że zawsze mokre składniki dajemy do suchych, nigdy odwrotnie. Formę na keksy smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.