Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na Dzień Babci zachwyci zwolenników ciekawego połączenie smaków, szczególnie jeśli Babcia jest miłośniczką deserów nasączonych rumowym ponczem. Ciasto wieńczy lekki krem śmietanowy i świeże kiwi. Oczywiście możesz użyć innych owoców, skorzystaj ze świeżych lub tych z konfitury albo kompotu. Deser smakuje najlepiej, gdy spędzi kilka godzin w lodówce.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania jasnego biszkopta. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, utrwalając cukrem. Żółtka rozmieszaj z octem za pomocą widelca i wlej do białek, ubij puszystą masę. Zmieszaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do ciasta. Wymieszaj biszkopt i wylej do foremki (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź i przetnij placek ostrym nożem na pół.
Analogicznie wykonaj ciemny biszkopt. W momencie, gdy należy wsypać suche składniki, wymieszaj przesiane mąki z kakao i kawą. Wymieszaj ciasto i wylej do foremki o tych samych rozmiarach. Trzymaj w piecu nagrzanego do 175°C 15-20 minut. Upieczony biszkopt wystudź.
Przygotuj poncz. Rozmieszaj cukier w ciepłej wodzie lub herbacie, dodaj alkohol i aromat. Aby przygotować krem, rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Ubij zimną śmietaną na sztywno, utrwalając cukrem pudrem oraz proszkiem Śmietan-fix. Następnie wlej tężejąca galaretkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przystąp do złożenia ciasta. Dolny, jasny biszkopt nasącz 1/3 ponczu, po czym posmaruj połową słoiczka dżemu. Połóż ciemny biszkopt, nasącz go, posmaruj resztą dżemu i przykryj drugim, jasnym biszkoptem. Nasącz biały placek resztą ponczu, wyłóż krem śmietanowy, wyrównaj i włóż ciasto do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij, wykrawaj kwadraty i dekoruj każdy kawałek ciasta plasterkami kiwi.