Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na Dzień Matki wywoła uśmiech na twarzy każdej lubiącej słodkości kobiety! Z jego przygotowaniem poradzisz sobie nawet wtedy, gdy nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Gwarantujemy, że nie raz będziesz powracać do tego przepisu.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326507
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326507
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5532
Składniki
Z podanych składników zrób ciasto kruche. Uformuj kulę i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż na blachę o wielkości 24 x 24 cm podsypanej mąką. Podpiecz w 180°C przez 10 minut. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu z owoców leśnych.
Twaróg sernikowy połącz z cukrem, jajkami, mlekiem w proszku i mąką. Wtedy wlej mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia masy. Wylej ją na podpieczony spód i wyrównaj. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 40 minut.
W tym czasie zrób krem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do napęcznienia. Śmietankę zmiksuj na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo masło orzechowe i cukier puder. Na koniec wlej przestudzoną żelatynę (jeśli zrobi się twarda, podgrzej ją delikatnie w mikrofali albo kąpieli wodnej i poczekaj aż ostygnie).
Gotowy krem wyłóż na upieczone ciasto na dzień matki. Teraz udekoruj go rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką z mlekiem. Po przygotowaniu, wstaw do lodówki na kilka godzin.