Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na karpatkę to super puszyste, złociste i lekko chrupiące z wierzchu ciasto parzone, które idealnie pasuje do kremu budyniowego czy śmietankowego, ale także do świeżych owoców. Ciasto pięknie wyrasta i tworzy wysokie szczyty przypominające Karpaty, skąd nazwę wziął ten deser.
wymiary formy: 20x30 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6404
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114745
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6404
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114745
Składniki
Do średniego rondla dodaj wodę, masło i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu. Zdejmij rondel z ognia i natychmiast wsyp mąkę.
Zmniejsz ogień do małego i postaw garnek z powrotem na ogniu. Ciągle mieszając, gotuj całość, aż ciasto uformuje kulę. Na dnie powinna pozostawać cienka warstwa osadu. Może to zająć nawet do 10 minut.
Przełóż kulę ciasta do misy miksera z końcówką miksującą. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut, a następnie dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Podziel ciasto na dwie równe części. Wyłóż jedną z nich i rozprowadź cienką warstwą na blaszce do pieczenia, formując prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Możesz też rozprowadzić masę w foremce o tych samych wymiarach.
Wstaw blat do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 24-28 minut, do ładnego zrumienienia na wierzchu i puszystości. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed wyjęciem z formy.
Powtórz pieczenie dla drugiej połowy ciasta.
Ciasto na karpatkę przekładaj kremem budyniowym do karpatki.