Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pachnące cytryną, nie za słodkie, dzięki kefirowi dłużej zachowuje świeżość.
Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe – klopsiki z szynki wieprzowej w ar...
Odsłon: 11061
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 48
Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe – klopsiki z szynki wieprzowej w ar...
Odsłon: 11061
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 48
Składniki
Blaszka kwadratowa 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Kefir wyjąć z lodówki aby osiągnął temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć w niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się. Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, kefir, cukier waniliowy, tłuszcz, zetrzeć skórkę z cytryny. Wyrobić dokładnie. Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno być dość luźne. Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 % wyłożyć je na blaszkę. Ciasto jest dość miękkie i dobrze jest lekko natłuścić ręce oliwą. Wyrównać powierzchnię, posypać polową wiórków kokosowych, wyłożyć borówki, lekko docisnąć i znowu posypać wiórkami.
Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 160 C, wstawić ciasto i piec około 50 minut, potem zwiększyć temperaturę do 175 C i podpiec jeszcze 5 minut do przyrumienienia. Można delikatnie posypać cukrem pudrem.