Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długi, majowy weekend to nie tylko grill, kiełbasy i karkówki. Warto również osłodzić sobie nieco leniuchowanie, przygotowując proste i wyjątkowo smaczne ciasto na majówkę. Niewiele z nim roboty, a efekt z pewnością cię zachwyci.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3428
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2687
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 117
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3428
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2687
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 117
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Składniki
Wbij jajka do dużej miski, dodaj obydwa cukry i zacznij ucierać. Powinna powstać jasna puszysta masa. Wtedy dodawaj mąkę partiami, a raz na jakiś czas wsyp też proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny się dokładnie wymieszać. Cienkim strumieniem wlewaj olej i dalej miksuj na małych lub średnich obrotach. Tak samo też wlej wodę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj mąkę pszenną, a do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej najpierw jasną partię, potem ciemną, ponownie jasną i ciemną. Przełóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 35-40 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Teraz wlej śmietanę do małego rondelka i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum albo odstaw na bok. Dodaj teraz posiekaną czekoladę i mieszaj tak długo, aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polej ciasto do dekoracji.