Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony przepis na puszyste ciasto z owocami. Sięgam po niego o każdej porze roku. Latem korzystam ze świeżych owoców, a zimą z mrożonych zapasów. Ciasto na maślance to bardzo prosty przepis na szybki smakołyk do kawy. Idealna propozycja na weekend. Niewiele pracy, a efekt jest naprawdę zadowalający. Do ciasta możecie dodać swoje ulubione owoce. Jeśli korzystacie z mrożonek, pamiętajcie, żeby przed dodaniem ich do ciasta najpierw je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Tak unikniecie zakalca.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Składniki
Mrożone owoce rozmrażamy, odsączamy z wody. Świeże owoce myjemy i osuszamy. Następnie obtaczamy owoce w mące ziemniaczanej.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wbijamy jajka, które ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę i rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki mieszamy.
Do mokrych składników przesypujemy stopniowo suche składniki. Ciasto krótko miksujemy lub energicznie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 24x36 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Na górę wykładamy owoce obtoczone w mące ziemniaczanej.
Ciasto na maślance wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.