Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Bożego narodzenia zostało nam tylko niecałe 10 tygodni, pomału można już nastawiać ciasto na Piernika Staropolskiego aby mogło swoje odleżeć. Taki piernik musi leżakować minimum 8-6 tygodni, a wiadomo że trzeba go upiec też minimum tydzień przed świętami, żeby zdążył namięknąć. Moje już sobie leżakuje w chłodzie i czeka, aż nadejdą święta Bożego Narodzenia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy.
Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól.
Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Smacznego !!!
;-D