Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Bożego narodzenia zostało nam tylko niecałe 10 tygodni, pomału można już nastawiać ciasto na Piernika Staropolskiego aby mogło swoje odleżeć. Taki piernik musi leżakować minimum 8-6 tygodni, a wiadomo że trzeba go upiec też minimum tydzień przed świętami, żeby zdążył namięknąć. Moje już sobie leżakuje w chłodzie i czeka, aż nadejdą święta Bożego Narodzenia.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118377
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8491
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3133
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1596
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118377
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8491
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3133
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1596
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy.
Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól.
Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Smacznego !!!
;-D