Dzisiaj dziele się z Wami wypróbowanym przepisem na ciasto ptysiowe. Z tego przepisu ptysie wychodzą bardzo puszyste pyszne i zawsze się udają. Polecam
Ciasto na ptysie
Składniki
- margaryna Kasia 1 kostka,
- mąka pszenna 2 szklanki, ( szkl. o poj. 250 ml ),
- woda 2 szklanki,
- jajek 7 ,
Składniki
- margaryna Kasia 1 kostka,
- mąka pszenna 2 szklanki, ( szkl. o poj. 250 ml ),
- woda 2 szklanki,
- jajek 7 ,

Potrzebne przybory kuchenne
blaszka, papier do pieczenia, garnek z grubym dnem, trzepaczka, mikser, rękaw cukierniczy , łyżka,
Etapy przygotowania
Do garnka wlać wodę, włożyć margarynę i podgrzewać do rozpuszczenia margaryny i zagotowania. Cały czas gotując dodajemy mąkę energicznie mieszając ( tak by nie było grudek ). Gdy ciasto odchodzi od ścianek to znaczy że jest gotowe. Zdejmujemy z pieca i studzimy. Po wystudzeniu do zimnego ciasta miksując dodajemy jajka. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje ciasta formując ptysie ( wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ). Pieczemy w temperaturze do 200 - 220 stopni około 30 minut. ( w zależności od piekarnika jak nam piecze piekarnik ). Rada; Fajnie i prosto wkłada się masę do rękawa cukierniczego , wkładając rękaw cukierniczy do słoika i nakładając go na słoik).

Masa gotowa .

Przygotowanie masy jeszcze jajka i gotowe.

Ptysie gotowe do nabijania.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1169

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1271
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 151
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1169

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1271
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 151



Składniki
- margaryna Kasia 1 kostka,
- mąka pszenna 2 szklanki, ( szkl. o poj. 250 ml ),
- woda 2 szklanki,
- jajek 7 ,
Do garnka wlać wodę, włożyć margarynę i podgrzewać do rozpuszczenia margaryny i zagotowania. Cały czas gotując dodajemy mąkę energicznie mieszając ( tak by nie było grudek ). Gdy ciasto odchodzi od ścianek to znaczy że jest gotowe. Zdejmujemy z pieca i studzimy. Po wystudzeniu do zimnego ciasta miksując dodajemy jajka. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje ciasta formując ptysie ( wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ). Pieczemy w temperaturze do 200 - 220 stopni około 30 minut. ( w zależności od piekarnika jak nam piecze piekarnik ). Rada; Fajnie i prosto wkłada się masę do rękawa cukierniczego , wkładając rękaw cukierniczy do słoika i nakładając go na słoik).
Masa gotowa .
Przygotowanie masy jeszcze jajka i gotowe.
Ptysie gotowe do nabijania.