Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto na Trzech Króli
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto na Trzech Króli

06.01.2025 Odsłon: 3405
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Roscón de Reyes to tradycyjne ciasto, które przygotowuje się między innymi w Hiszpanii na Święto Trzech Króli. Ciasto ma okrągły kształt, który przypomina koronę, a dodatek owoców kojarzy się z klejnotami umieszczonymi na niej. Dodatkowo wkłada się do środka ciasta figurkę przypominającą dzieciątko lub fasolę przed jego pieczeniem. Ten element to kluczowa część tradycji związanej z jedzeniem tego deseru. Fasola symbolizuje obowiązek przygotowania ciasta za rok. Tradycja pieczenia ciasta w tym okresie, ma na celu celebrację tego wyjątkowego czasu wspólnie z rodziną, ale także jest sposobem na zakończenie obchodów Bożego Narodzenia. Wiele osób przygotowuje Roscón de Reyes na specjalne okazje rodzinne, również poza okresem świątecznym. Ciasto przypomina smakiem drożdżowe bułeczki, chociaż jest nieco słodsze. I choć przygotowane z niewielu składników, to wymaga nieco atencji, ale zdecydowanie warto je zrobić!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

miska, garnek, ściereczka, pędzel, nóż ząbkowany, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 139

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 313

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 25714

do 60 min 60 min
29
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 202

do 15 min 15 min
3
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1284

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 511

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 139

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 313

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 25714

do 60 min 60 min
29
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 202

do 15 min 15 min
3
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1284

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 511

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto na Trzech Króli
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto na Trzech Króli
  • 350 g mąki pszennej z dużą ilością glutenu
  • 25 g drożdży piekarskich lub 1 saszetka drożdży instant 7 g
  • 125 g cukru (pół szklanki)
  • 75 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 30 ml rumu
  • ekstrakt waniliowy 5 g (opcjonalnie)
  • esencja pomarańczowa lub ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • 5 g soli
Dodatki do ciasta
  • Mleko lub jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • kandyzowane owoce (pomarańcze, wiśnie) lub wiśnie w syropie
  • jeśli nie masz kandyzowanych owoców: sok z ½ cytryny lub pomarańczy, 250 g cukru, wodę
  • płatki migdałów lub pokruszone pistacje
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru lub zwykłego
  • 5 g ekstraktu wanilinowego
Sposób przygotowania:
1

Przekrój ciasto poziomo na pół za pomocą ząbkowanego noża i na połowie ciasta formuj bitą śmietanę.

2

Przykryj ciasto z bitą śmietaną górą ciasta i gotowe.

3

W rondelku zagotuj mleko.

4

W misce przygotuj drożdże i dodaj część lekko przestudzonego mleka ok. 100 ml. Mieszaj drożdże, aż się rozpuszczą i dodaj szczyptę soli. Odstaw na pół godziny. Jeśli używasz sypanych drożdży to dodaj jedno opakowanie.

5

W dużej misce przygotuj mąkę. Dodaj do niej sól oraz rozpuszczone lub sypkie drożdże, masło, 50 ml mleka, 2 jajka, cukier i dobrze wymieszaj. W zależności od pożądanej intensywności smaku wlej esencję pomarańczową lub soku z pomarańczy, posiekaną skórkę z jednej pomarańczy oraz rum (opcjonalnie). Ugniataj ciasto na gładką i miękką masę przez 10 minut. Z podanego przepisu wyjdzie słodkie ciasto. Gdyby był problem ze zbyt suchym ciastem, to możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i pozostaw w ciepłym miejscu na przynajmniej 3 godziny, aby zwiększyło swoją objętość. Zakryj miskę ściereczką.

6

Przygotuj kandyzowane owoce. Jeśli nie masz gotowych kandyzowanych owoców, ale zostały ci po świętach pomarańcze, cytryny lub mandarynki, to przygotuj je w ten sposób. Pokrój na plasterki o grubości pół centymetra. Koniecznie usuń pestki.

7

Gotuj owoce w osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie opłucz owoce i polej zimną wodą.

8

W rondelku podgrzej wodę z cukrem i mieszaj do powstania syropu. Dodaj sok z cytryny oraz pokrojone owoce. Gotuj przez pół godziny.

9

Owoce wyjmij z garnka i rozłóż na papierze lub ściereczce. Pozostaw na 3 godziny do wyschnięcia, aby nie były klejące. Posyp cukrem z obu stron.

10

Posyp stolnicę mąką. Wyrośnięte ciasto w postaci kuli ułóż na blacie. Zrób w środku ciasta dziurkę za pomocą dłoni i rozpieraj ciasto na zewnątrz, aby powstał kształ wieńca. Po tym czasie przykryj ciasto na 40 minut, pozostaw do wyrośnięcia.

11

Po tym czasie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i dekorujemy migdałami, owocami kandyzowanymi, wiśniami w syropie lub bakaliami. Nie musisz używać wszystkich składników do udekorowania, ale zdecydowanie będzie bardziej efektownie.

12

Ciasto piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35 minut.

13

Ciasto możesz przełożyć również bitą śmietaną. W tym celu połącz składniki na bitą śmietanę i ubijaj do powstania stałej masy. Następnie przygotuj rękaw cukierniczy, najlepiej z końcówką w postaci gwiazdki. Przelej bitą śmietanę do rękawa cukierniczego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki