Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roscón de Reyes to tradycyjne ciasto, które przygotowuje się między innymi w Hiszpanii na Święto Trzech Króli. Ciasto ma okrągły kształt, który przypomina koronę, a dodatek owoców kojarzy się z klejnotami umieszczonymi na niej. Dodatkowo wkłada się do środka ciasta figurkę przypominającą dzieciątko lub fasolę przed jego pieczeniem. Ten element to kluczowa część tradycji związanej z jedzeniem tego deseru. Fasola symbolizuje obowiązek przygotowania ciasta za rok. Tradycja pieczenia ciasta w tym okresie, ma na celu celebrację tego wyjątkowego czasu wspólnie z rodziną, ale także jest sposobem na zakończenie obchodów Bożego Narodzenia. Wiele osób przygotowuje Roscón de Reyes na specjalne okazje rodzinne, również poza okresem świątecznym. Ciasto przypomina smakiem drożdżowe bułeczki, chociaż jest nieco słodsze. I choć przygotowane z niewielu składników, to wymaga nieco atencji, ale zdecydowanie warto je zrobić!
miska, garnek, ściereczka, pędzel, nóż ząbkowany, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8103
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8103
Składniki
Przekrój ciasto poziomo na pół za pomocą ząbkowanego noża i na połowie ciasta formuj bitą śmietanę.
Przykryj ciasto z bitą śmietaną górą ciasta i gotowe.
W rondelku zagotuj mleko.
W misce przygotuj drożdże i dodaj część lekko przestudzonego mleka ok. 100 ml. Mieszaj drożdże, aż się rozpuszczą i dodaj szczyptę soli. Odstaw na pół godziny. Jeśli używasz sypanych drożdży to dodaj jedno opakowanie.
W dużej misce przygotuj mąkę. Dodaj do niej sól oraz rozpuszczone lub sypkie drożdże, masło, 50 ml mleka, 2 jajka, cukier i dobrze wymieszaj. W zależności od pożądanej intensywności smaku wlej esencję pomarańczową lub soku z pomarańczy, posiekaną skórkę z jednej pomarańczy oraz rum (opcjonalnie). Ugniataj ciasto na gładką i miękką masę przez 10 minut. Z podanego przepisu wyjdzie słodkie ciasto. Gdyby był problem ze zbyt suchym ciastem, to możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i pozostaw w ciepłym miejscu na przynajmniej 3 godziny, aby zwiększyło swoją objętość. Zakryj miskę ściereczką.
Przygotuj kandyzowane owoce. Jeśli nie masz gotowych kandyzowanych owoców, ale zostały ci po świętach pomarańcze, cytryny lub mandarynki, to przygotuj je w ten sposób. Pokrój na plasterki o grubości pół centymetra. Koniecznie usuń pestki.
Gotuj owoce w osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie opłucz owoce i polej zimną wodą.
W rondelku podgrzej wodę z cukrem i mieszaj do powstania syropu. Dodaj sok z cytryny oraz pokrojone owoce. Gotuj przez pół godziny.
Owoce wyjmij z garnka i rozłóż na papierze lub ściereczce. Pozostaw na 3 godziny do wyschnięcia, aby nie były klejące. Posyp cukrem z obu stron.
Posyp stolnicę mąką. Wyrośnięte ciasto w postaci kuli ułóż na blacie. Zrób w środku ciasta dziurkę za pomocą dłoni i rozpieraj ciasto na zewnątrz, aby powstał kształ wieńca. Po tym czasie przykryj ciasto na 40 minut, pozostaw do wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i dekorujemy migdałami, owocami kandyzowanymi, wiśniami w syropie lub bakaliami. Nie musisz używać wszystkich składników do udekorowania, ale zdecydowanie będzie bardziej efektownie.
Ciasto piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35 minut.
Ciasto możesz przełożyć również bitą śmietaną. W tym celu połącz składniki na bitą śmietanę i ubijaj do powstania stałej masy. Następnie przygotuj rękaw cukierniczy, najlepiej z końcówką w postaci gwiazdki. Przelej bitą śmietanę do rękawa cukierniczego.