Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie słodkości są zazwyczaj lekkie i pełne owoców. Dlatego na upalne dni proponujemy tatrę na kruchym cieście z kremem mascarpone, a do tego słodkie dojrzałe truskawki.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6969
Polecam.
Odsłon: 119
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5283
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2420
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, schłodzone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wbij jajko i dodaj cukier. Wszystkie składniki energicznie i szybko zagnieć. Gdy masa będzie jednolita, owiń ją w papier do pieczenia i włóż na 2 godziny do lodówki.
Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i przenieś na formę. Wylep nim dno i boki. Za pomocą widelca ponakłuwaj. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż za pomocą np. fasoli. Piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbądź się obciążenia i piecz jeszcze przez 13 minut. Po wyciągnięciu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem. Schłodzony serek mascarpone ubijaj przez 3 minuty wraz ze śmietanką, syropem klonowym i pastą waniliową.
Gotowy krem wyłóż tartę. Na wierzchu ułóż pocięte na kawałki truskawki, ozdób listkami mięty.