Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie słodkości są zazwyczaj lekkie i pełne owoców. Dlatego na upalne dni proponujemy tatrę na kruchym cieście z kremem mascarpone, a do tego słodkie dojrzałe truskawki.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 24
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 795
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 24
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 795
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, schłodzone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wbij jajko i dodaj cukier. Wszystkie składniki energicznie i szybko zagnieć. Gdy masa będzie jednolita, owiń ją w papier do pieczenia i włóż na 2 godziny do lodówki.
Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i przenieś na formę. Wylep nim dno i boki. Za pomocą widelca ponakłuwaj. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż za pomocą np. fasoli. Piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie pozbądź się obciążenia i piecz jeszcze przez 13 minut. Po wyciągnięciu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem. Schłodzony serek mascarpone ubijaj przez 3 minuty wraz ze śmietanką, syropem klonowym i pastą waniliową.
Gotowy krem wyłóż tartę. Na wierzchu ułóż pocięte na kawałki truskawki, ozdób listkami mięty.