Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję przepis na pyszne ciasto w stylu tortowym, na niedzielę, z delikatnym kremem budyniowym i kokosową zasmażką na wierzchu zwaną kokosową chmurką. Ciasto jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
foremka 24 cm x 24 cm, mikser
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 55
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 112
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 3204
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 55
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 112
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 3204
Składniki
1. Biszkopt - do misy miksera wbijamy 4 białka + 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po kolei po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 2. Następnie przesiewamy 140 g mąki tortowej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 3. Na końcu przesiewamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. Dno foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 5. Pieczemy przez ok. 30-35 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 6. Krem budyniowy - do rondelka wlewamy litr mleka. Część odlewamy do mniejszego garnuszka i wsypujmy 2 budynie śmietankowe. Jeżeli są bez cukru, to dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy. Pozostałe mleko nastawiamy do zagotowania. 7. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniami i na wolniejszym już ogniu gotujemy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. 8. Ugotowany, jeszcze gorący budyń, przykrywamy szczelnie folią spożywczą, by uniknąć kożucha. 9. Gdy biszkopt wystygnie to ściągamy z niego spieczoną "skórkę". 10. Następnie biszkopt przecinamy na dwa blaty. 11. Do misy miksera przekładamy 200 g miękkiego masła, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy na puszystą masę. 12. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem chowamy na pół godziny do lodówki. 13. Następnie spodni blat biszkoptu przekładamy do blachy (dno zwykle wykładam świeżym papierem do pieczenia) i wylewamy większą część kremu. 14. Przykrywamy wierzchnim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Chowamy ciasto do lodówki, od poł godziny do godziny, mniej więcej. 15. Teraz zajmiemy się kokosową zasmażką zwaną dumnie chmurką. W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki masła wraz z 3 łyżkami cukru. 16. Następnie dodajemy 200 g wiórków kokosowych i smażymy tak by wiórki ładnie się zarumieniły. Gdy już wiórki się zarumienią odstawiamy na moment do przestudzenia. 17. Na końcu, gdy wiórki już przestygną, a mogą być lekko ciepłe, wykładamy je na wierzch ciasta, wygładzamy i chowamy ciasto do lodówki na całą noc. Kroimy i zajadamy następnego dnia, jest przepysznie, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)