Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć z pozoru wydaje się skomplikowane, ten przepis jest wart każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Już sama nazwa tego ciasta sugeruje, że mamy do czynienia z wyjątkowym rarytasem i tak też jest w rzeczywistości. "Niebo w gębie" to wyjątkowe połączenie delikatne ciasta, kajmaku oraz aksamitnego kremu budyniowego. Jeśli zrobisz raz, z pewnością wrócisz do tego przepisu jeszcze nie jeden raz.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1162
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4914
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1162
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4914
Składniki
Zrób ciasto. Rozpuść sodę oczyszczoną w occie i odstaw na chwilę. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier puder. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa stanie się jasnożółta.
Wlej do masy sodę rozpuszczoną w occie. Mieszaj energicznie. Masa zacznie się pienić i zmieniać kolor na pomarańczowy. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aby przestygła.
Do lekko przestudzonej masy wbijaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując aż składniki się połączą. Pracuj szybko, bo masa szybko gęstnieje.
Wsyp mąkę i miksuj do momentu, aż masa będzie zbyt gęsta na dalsze mieszanie mikserem. Wtedy przełóż ją na blat i szybko zagnieć rękami na jednolite, miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 5 równych części. Każdą rozwałkuj bardzo cienko i uformuj koło o średnicy około 27 cm. Ważne, aby pozostałe części ciasta w tym czasie przykrywać miską, zapobiegnie to wysychaniu.
Każdy płat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i wyrównaj brzegi ostrym nożem. Resztki ciasta pokrusz, przydadzą się do wysypania na wierzch.
Teraz zrób krem. Odlej szklankę mleka i dodaj do niej żółtka, mąkę pszenną i budyń waniliowy. Wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej przygotowaną wcześniej masę, zmniejsz ogień i gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
Masło utrzyj na puszystą masę. Śmietanę wyciągniętą prosto z lodówki ubij na sztywno.
Do masła dodawaj partiami przestudzony budyń, na przemian z masą kajmakową z puszki. Miksuj aż do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszaj śmietanę i wymieszaj łyżką.
Teraz złóż ciasto niebo w gębie. Na każdym blacie ciasta rozsmaruj równomiernie krem. Na samej górze rozsyp pokruszone resztki ciasta. Włóż je do lodówki do wystudzenia. Pamiętaj, aby je całkowicie przykryć.