Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa babka piaskowa to ciasto niekosztowne, a smaczne. Jest delikatna, krucha, a zarazem wilgotna – po prostu rozpływa się w ustach. Można upiec ją z kilku tanich składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni – nie potrzebujesz wybierać się na zakupy, gdy nagle na podwieczorek zapowiedzą się goście lub po prostu najdzie cię chęć na coś słodkiego. Takie ciasto jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jednocześnie jednak jeśli upieczesz je w formie na babkę i udekorujesz, może stać się rarytasem na wielkanocnym stole.
Keksówka o długości 25 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4839
Składniki
Przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i sól.
Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po jednym jajku (muszą także być ogrzane do temperatury pokojowej), a następnie – produkty sypkie. Ucieraj jeszcze przez chwilę – do połączenia składników.
Umyj dokładnie cytrynę. Otrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij sok. Dodaj skórkę cytrynową i sok z cytryny do ciasta. Wymieszaj krótko.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości około 25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.