Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Noc w Wenecji to wyjątkowe połączenie. Intensywnie kokosowo-kakaowy smak sprawia, że deser jest przyjemny i ciekawy. Pięknie się też prezentuje, więc śmiało możesz go podać gościom przy najbliższej okazji.
Blacha do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4867
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4867
Składniki
Na początku przygotuj warstwę ciasta kakaowego. Białka oddziel od żółtek i przełóż je do głębokiej miski. Ubij na sztywną pianę. Zmniejsz moc miksera na małe obroty i dodawaj porcjami cukier, a potem żółtka (pojedynczo). Gdy składniki się połączą, wsyp mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj na najmniejszych obrotach do uzyskania masy. Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż ciasto kakaowe do środka i wyrównaj. Odstaw.
Teraz przygotuj ciasto kokosowe. W głębokiej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodawaj cukier porcjami, miksując masę na najmniejszych obrotach. Potem dodaj jeszcze mąkę i wiórki kokosowe i połącz składniki, również pracując na małej mocy miksera. Ciasto kokosowe przełóż na warstwę ciasta kakaowego i wyrównaj.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie już chłodne, przygotuj polewę czekoladową. Pokrusz czekoladę na niewielkie kawałki i rozpuść ją w małym garnku. Wrzuć pokrojone masło i wlej mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do połączenia składników. Rozpuść wszystko i doprowadź do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw z palnika i studź przez kilka minut.
Na upieczone i przestudzone ciasto wylej schłodzoną polewę czekoladową i wyrównaj ją. Ciasto Noc w Wenecji włóż na noc do lodówki, aby dobrze się zbiło. Podawaj zimne. Smacznego!