Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe ciasto które po upieczeniu odwraca się do góry nogami
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326750
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12129
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17022
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326750
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12129
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17022
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę i odstaw na później. Do żółtek dodaj mleko skondensowane, masło, skórkę i sok z cytryny i zmiksuj. Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Dodaj stopniowo pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła. Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj. Na wierzch wylej ciasto.
Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka. Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dodaj więcej soku). Wystudzone ciasto polej lukrem.