Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Orzech Włoski to jedno z najsmaczniejszych i najefektowniejszych wypieków na miodowo-orzechowych blatach ciasta, przełożonych kremem budyniowym. Sprawdzi się podczas świąt oraz większych uroczystości rodzinnych. Jest tak dobre, że na każdym zrobi wrażenie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11969
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16505
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5314
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11969
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16505
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5314
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesyp do miski. Dodaj cukier, miękkie masło, miód i jajka. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Przygotuj masę orzechową. Do rondelka przełóż masło, dodaj miód, cukier i orzechy. Podgrzewaj do skarmelizowania.
Schłodzone kawałki ciasta rozwałkuj na kształt formy. 3/4 masy orzechowej rozłóż równomiernie na dwa blaty ciasta. Pozostałą część karmelizowanych orzechów zostaw do dekoracji.
Formy z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut.
Przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 500 ml mleka. Wsyp cukier. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. W pozostałej części mleka rozpuść budyń. Rozpuszczony budyń wlej do gotującego się mleka. Budyń gotuj cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Krem miksuj do połączenia.
Na pierwszy blat ciasta wyłóż 3/4 części kremu budyniowego. Rozsmaruj go równomiernie po całej powierzchni. Przykryj masę drugim blatem ciasta. Na górę wyłóż pozostałą część kremu. Ciasto Orzech Włoski udekoruj karmelizowanymi orzechami.
Gotowe ciasto Orzech Włoski wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie deser jest gotowy do do krojenia.