Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe które robi furorę na imprezach. Niesamowity smak!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Biszkopt ciemny. Ubijam na sztywno białka i dodaję cukier. Następnie stopniowo dodaję żółtka. Zwalniam obroty do minimum i dodaję mąkę, proszek, kakao. Mieszam i wykładam na kwadratową formę. Piekę w temp 170 stopni ok. 25 min. Ciasto orzechowe. ubijam białka wraz z cukrem. Dodaję mąkę oraz proszek oraz delikatnie zmielone orzechy włoskie. Mieszam i wykładam na tą samą brytfanę. Piekę w 180 stopniach ok. 25 min. Masa budyniowa. W misie ucieram żółtka i cukier. Dodaję mleko, mąkę. Pozostałe mleko zagotowuję i przelewam masę. Mieszam cały czas na gazie aż zgęstnieje. Studze. Kostkę masła ucieram i dodaję stopniowo zimny budyń. Miksuję. Układam. Pół biszkopru ciemnego pół budyniu ciasto orzechowe druga połowa budyniu druga połowa biszkoptu Polewa czekoladowa. W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę i odstawiam do schłodzenia. Musi być jednak nadal płynna. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, kakao i żelatynę. Gdy będzie gęstnieć polewam co cieście. Można dodać też orzechy, wiórka. Ciasto orzechowe chłodzę w lodówce.