Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe które robi furorę na imprezach. Niesamowity smak!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Składniki
Biszkopt ciemny. Ubijam na sztywno białka i dodaję cukier. Następnie stopniowo dodaję żółtka. Zwalniam obroty do minimum i dodaję mąkę, proszek, kakao. Mieszam i wykładam na kwadratową formę. Piekę w temp 170 stopni ok. 25 min. Ciasto orzechowe. ubijam białka wraz z cukrem. Dodaję mąkę oraz proszek oraz delikatnie zmielone orzechy włoskie. Mieszam i wykładam na tą samą brytfanę. Piekę w 180 stopniach ok. 25 min. Masa budyniowa. W misie ucieram żółtka i cukier. Dodaję mleko, mąkę. Pozostałe mleko zagotowuję i przelewam masę. Mieszam cały czas na gazie aż zgęstnieje. Studze. Kostkę masła ucieram i dodaję stopniowo zimny budyń. Miksuję. Układam. Pół biszkopru ciemnego pół budyniu ciasto orzechowe druga połowa budyniu druga połowa biszkoptu Polewa czekoladowa. W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę i odstawiam do schłodzenia. Musi być jednak nadal płynna. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mleko, kakao i żelatynę. Gdy będzie gęstnieć polewam co cieście. Można dodać też orzechy, wiórka. Ciasto orzechowe chłodzę w lodówce.