Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łączy ono w sobie smak kawy cappuccino oraz orzechów. Jest wilgotne i bardzo smaczne,polecam gorąco :)
Smaki Grecji!
Odsłon: 153
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 132
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 153
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 132
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Studzimy i kroimy na dwa spody
KREM 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek) cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy.W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji)
Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem
Ponczujemy. Polewa składniki na polewę dajemy do miski -najlepiej szklanej lub metalowej i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem,mieszamy do połączenia się składników. polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Można również udekorować ciasto według własnej inwencji :) Ja zrobiłam rozetki z masy i powkładałam w nie połówki orzechów. Ciasto powinno poleżeć noc w lodówce.
I gotowe