Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto orzechowe z korzenną nutą"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 197
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 357
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 929
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 197
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 357
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 929
Składniki
Mąkę przesiej ze szczyptą soli oraz cynamonem i kardamonem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, dosyp cukier brązowy i cukier waniliowy. Palcami zagnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią do dna blachy. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki. Daktyle pokrój na małe kawałki. Włóż do malaksera. Dodaj orzechy i szybko zmiksuj. Pistacje posiekaj, dodaj do zmiksowanej masy. Dołóż miód i śmietanę. Wymieszaj. Rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około godziny. Gotowe ciasto wystudź. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Wierzch placka udekoruj paseczkami stopionej czekolady.
ok. 1 godz. 20 min, 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina