Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto z chrupiącymi orzechami i kremem ananasowym,na świąteczny stół czy na sylwestrowy wieczór.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3660
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 315
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3660
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 315
Składniki
Upiec dwa blaty ciasta. Mąkę posiekać z masłem ,żółtkami ,cukrem pudrem pr.do pieczenia ,śmietaną oraz ze szczyptą soli. Zagnieśc ciasto i zostawić na 15 min.by odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować powidłami ,ubitą pianą z 5 białek i grubo posypanymi orzechami.Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.piec na złoty kolor. Upieczony blat wyłożyć na deseczke. Drugi blat bez żadnych dodatków równiez upiec na złoty kolor po upieczeniu wyłożyć i wystudzic. Przygotować krem. Ugotować budynie w 800ml mleka,wystudzic. Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu dać pokrojone ananasy,wymieszac. Na orzechowy blat wyłożyć krem ,równo rozsmarować,przykryć drugim blatem lekko dociskając. Zrobić polewę wg,własnego uznania. Ciasto najlepsze na drugi,trzeci dzień kiedy nawilgnie. Smacznego!