Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto z chrupiącymi orzechami i kremem ananasowym,na świąteczny stół czy na sylwestrowy wieczór.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1099
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 185
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 773
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 816
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1099
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 185
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 773
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 816
Składniki
Upiec dwa blaty ciasta. Mąkę posiekać z masłem ,żółtkami ,cukrem pudrem pr.do pieczenia ,śmietaną oraz ze szczyptą soli. Zagnieśc ciasto i zostawić na 15 min.by odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować powidłami ,ubitą pianą z 5 białek i grubo posypanymi orzechami.Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.piec na złoty kolor. Upieczony blat wyłożyć na deseczke. Drugi blat bez żadnych dodatków równiez upiec na złoty kolor po upieczeniu wyłożyć i wystudzic. Przygotować krem. Ugotować budynie w 800ml mleka,wystudzic. Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu dać pokrojone ananasy,wymieszac. Na orzechowy blat wyłożyć krem ,równo rozsmarować,przykryć drugim blatem lekko dociskając. Zrobić polewę wg,własnego uznania. Ciasto najlepsze na drugi,trzeci dzień kiedy nawilgnie. Smacznego!