Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna ciasto składające się z orzechowego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu o smaku śmietankowym, polewy czekoladowej, posypanej prażonymi orzechami. Idealne na różne okazje.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4419
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5882
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4419
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5882
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12637
Składniki
Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, włóż do garnka dodaj masło i upraż , na koniec dodaj suche galaretki dokładnie wymieszaj, odstaw do lekkiego stężenia.
Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym . W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń, zostaw do wystygnięcia.
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodaj śmietanę.
Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
Biszkopt orzechowy lekko nasącz mlekiem i wyłóż na niego tężejące jabłka z galaretką. Wstaw do lodówki.
Masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu, utrzyj puszysty krem dodaj olejek śmietankowy. Krem wyłóż na jabłka. Polej polewą czekoladową i posyp orzechami. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.