Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Paradiso to bilet w jedną stronę na tropikalną wyspę – nawet w środku chłodnych pór roku. Puszysty biszkopt, lekki krem kokosowy i ananasowa galaretka przeniosą cię prosto pod palmy, nawet jeśli za oknem mocno wieje i pada deszcz.
Tortownica: 28 cm
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 157
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 353
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 196
Polecam. Wędzone szprotki podkręcają smak i zapach.
Odsłon: 157
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 353
To ciasto na pierogi jest wyjątkowo miękkie, elastyczne i delikatne, dzięki c...
Odsłon: 196
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania biszkoptu. Pamiętaj, aby jajka miały temperaturę pokojową. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem. Gdy cukier dobrze się rozpuści i przestanie zgrzytać pod mieszakami, dodawaj po jednym żółtku i miksuj po wrzuceniu każdego. Do jasnej, puszystej masy przesiewaj sypkie składniki i delikatnie mieszaj łyżką. Na koniec dodaj olej, wymieszaj i przelej ciasto do okrągłej foremki (ok. 28) cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 175°C na ok. 25 minut. Gotowy biszkopt dokładnie wystudź i przetnij na dwa równe blaty.
Aby powstał poncz, wymieszaj sok z ananasa z sokiem z cytryny/limonki oraz (ewentualnie) wlej rum.
Przygotuj masę serową. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku, po czym odstaw do ostudzenia. Serek mascarpone utrzyj mikserem z ricottą oraz cukrem pudrem. Następnie dodaj mleczko kokosowe, a po uzyskaniu gładkiej konsystencji wlej tężejącą żelatynę i wymieszaj. Jeśli chcesz wzmocnić kokosowy smak masy, dorzuć wiórki lub płatki kokosowe.
Złóż ciasto. Dolny blat biszkoptu równomiernie nasącz ponczem, po czym wyłóż połowę masy serowej, wyrównaj wierzch i przykryj drugim plackiem. Ponownie nasącz biszkopt i wyłóż resztę masy. Wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotuj warstwę owocową. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Ananasa odsącz z soku (jeśli używasz owoców z puszki) lub wykrój miąższ ze świeżego owocu. Zblenduj ananasa na mus, po czym przetrzyj przez gęste sito, by pozbyć się włókien. W małym rondelku podgrzewaj sok ananasowy, wrzuć do niego namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Podgrzewaj i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Do musu ananasowego wlej przestygłą żelatynę, a w razie potrzeby dosyp nieco cukru pudru, wymieszaj dokładnie. Wylej owocową masę na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki do długiego chłodzenia – na co najmniej 4 godziny lub całą noc.
Ciasto Paradiso możesz przed podaniem udekorować plastrami ananasa i płatkami kokosowymi. Podawaj schłodzone.