Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto parzone to ciasto znane z takich przysmaków, jak ptysie, karpatka czy eklerki. Otrzymuje się je poprzez zaparzenie mąki pszennej w wodzie z tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajkami. Ciasto parzone uchodzi za niełatwe do wykonania. Z tego względu wiele osób – mimo umiłowania do wyżej wymienionych słodkości – rezygnuje z prób ich samodzielnego przygotowania. Zupełnie niesłusznie! Przepis na ciasto parzone jest banalny, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Potrzeba jedynie nieco wprawy i cierpliwości przy zaparzaniu mąki, by zaczyn na pyszne eklerki nie zawierał grudek.
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 331
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 230
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 331
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 230
Składniki
Zagotuj wodę w stosunkowo dużym garnku. Rozpuść w niej masło i szczyptę soli.
Zmniejsz ogień do minimum i jednym, energicznym ruchem wsyp do garnka całą mąkę. Podgrzewaj ją, nieustannie mieszając. Z wody, tłuszczu i mąki powinno uformować się gładkie ciasto, z łatwością odchodzące od ścianek garnka. Podgrzewaj je jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
Zdejmij ciasto z palnika i poczekaj aż nieco przestygnie (do około 70°C).
Ciasto przełóż do miski i wyrabiaj mikserem, dodając po kolei po jednym jajku. Finalnie ciasto ma być gładkie, błyszczące, złocisto żółte.
Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskaj na przygotowaną wcześniej blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), formując pożądane kształty.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 2oo°C przez około 20 minut. W międzyczasie nie otwieraj drzwiczek piekarnika!
Pamiętaj, że pieczenie ciasta parzonego to nie jedyny sposób jego dalszej obróbki. Możesz też np. usmażyć z niego na głębokim tłuszczu wyśmienite pączki wiedeńskie!