Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, lekkie, delikatne ciasto. smakuje małym i dużym :-)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując. Kiedy piana będzie lśniąca dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal ucierając. Dodać przesiany budyń, mąkę i proszek, wymieszać krótko na najmniejszych obrotach miksera lub łopatką. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (u mnie 22 x 27cm). Piec w temp. 170 stopni ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. Masa budyniowa: Budyń ugotować w mniejszej ilości osłodzonego (4 łyżki cukru) mleka. Wystudzić (musi być zimny żeby krem się nie zwarzył). Miękkie masło utrzeć chwilę, dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń, ucierać do połączenia składników (można dosłodzić cukrem pudrem). Biszkopt nasączyć ponczem (ok. 12/ szkl. słodkiej wody), wyłożyć krem budyniowy, wyrównać wstawic do lodówki. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku, wystudzić do lekkiego stężenia. Ubić Śnieżkę, wlewać strumieniem lekko tężejącą galaretkę, ciągle ubijając (opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem). Piankę wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :-)