Ciasto smakuje wyśmienicie. Jest trochę przy nim pracy ale efekt końcowy wart poświęcenia. Ciasto pochodzi z książki " Przepisy siostry Anastazji". Koleżanka zrobiła to ciasto na komunię córki. Ja powieliłam na niedzielę. Biszkopt różowy niestety nie wyszedł tak intensywny jak w przepisie siostry, pomimo iż dodałam trochę barwnika czerwonego. Ale i tak ciasto jest pyszne.
Ciasto Pastelowe Siostry Anastazji
Składniki
- Biszkopt różowy: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 kisiel czerwony
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szkl. cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek ( już obranych i bez gniazd nasiennych)
- 2 galaretki ( ja użyłam agrestową i cytrynową)
- 1 łyżka masła
- Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka (u mnie brzoskwiniowa, robiłam też z pomarańczową)
Składniki
- Biszkopt różowy: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 kisiel czerwony
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szkl. cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek ( już obranych i bez gniazd nasiennych)
- 2 galaretki ( ja użyłam agrestową i cytrynową)
- 1 łyżka masła
- Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka (u mnie brzoskwiniowa, robiłam też z pomarańczową)

Etapy przygotowania
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut. W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach). Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta: Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi: Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe. Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy. Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1264
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 147
Ostatnio komentowane przepisy

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1264
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 147



Składniki
- Biszkopt różowy: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 kisiel czerwony
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny: 6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szkl. cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek ( już obranych i bez gniazd nasiennych)
- 2 galaretki ( ja użyłam agrestową i cytrynową)
- 1 łyżka masła
- Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka (u mnie brzoskwiniowa, robiłam też z pomarańczową)
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut. W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach). Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta: Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi: Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe. Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy. Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).