Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze ciasto nazwałam pepitka , ponieważ przekładane jest ciasteczkami pepitkami. Ciasto jest smaczne i rozpływa się w ustach.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łopatka silikonowa, łyżka, nóż,
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1531
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1531
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Składniki
Ciastko pepitka biszkopt; Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijamy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, łączymy z masą białkową, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 - 50 min w 180 stopni. Forma o średnicy 26/30. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty. W gorącej wodzie, rozpuszczamy żelatynę. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając studzimy i to samo robimy z budyniem czekoladowym. Masło dzielimy na dwie części jedną część miksujemy z dobrze wystudzonym zimnym budyniem waniliowym, a drugą z dobrze wystudzonym zimnym budyniem czekoladowym. Składanie ciasta; Spodnią część biszkoptu wkładamy do formy smarujemy częścią masy kajmakowej, nakładamy pepitki, które również smarujemy warstwą masy kajmakowej, nakładamy masę budyniową waniliową znowu pepitki, masa budyniowa czekoladowa, pepitki, na które nakładamy ponownie warstwę masy kajmakowej, a na masę krem śmietankowy. Górę oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego.