Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na klasyczne ciasto - babkę piaskową. Po upieczeniu wychodzi niesamowicie lekka, puszysta i aromatyczna. Ja do swojej babki piaskowej zawsze dodaje startą skórkę cytryny. Sekretem udanej babki piaskowej jest dodanie odpowiedniej ilości skrobi ziemniaczanej, która odpowiada za sypkość cista. Im więcej tego składnika użyjemy, tym babka będzie bardziej sypka. Przepis można urozmaicać. Wystarczy podzielić surowe ciasto na pół i do jednej części dodać odrobinę kakao. Po przelaniu ciasta do formy otrzymamy dwukolorową babkę. Upieczone ciasto po przestudzeniu warto udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Domowy mus jabłkowy to idealny sposób na zasmakowanie lata nawet podczas mroź...
Odsłon: 680
Domowy mus jabłkowy to idealny sposób na zasmakowanie lata nawet podczas mroź...
Odsłon: 680
Składniki
Do miski wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Składniki mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Do osobnej miski wrzucamy pokrojoną w kostkę miękką margarynę. Dodajemy szczyptę soli. Składniki miksujemy na puszystą masę. Następnie do miski wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Składniki ucieramy mikserem.
Do ciasta dodajemy mąkę wymieszoną ze skrobią ziemniaczaną. Całość mieszamy do połączenia. Następnie do ciasta dodajemy puszystą pianę z białek. Całość mieszamy.
Keksówkę wyścielamy papierem co pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto piaskowe wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50-55 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.