Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie ciasta Piękna Helena może być doskonałym sposobem na stworzenie deseru, który zachwyci wszystkich. Chociaż wymaga to pewnego wysiłku i czasu, efekt końcowy jest tego wart. W wersji dla zabieganych możesz użyć gotowej masy makowej i zmielonego twarogu z wiaderka. Pamiętaj, aby wtedy zmniejszyć ilość cukru w warstwie makowej.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Na stolnicę wsyp mąkę pszenną, wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj sól, zimne masło i przesiekaj. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż do foremki (ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekaj przez około 15 minut w 180°C. Następnie zostaw do wystudzenia.
Przejdź do wykonania części makowej. W młynku do kawy zmiel mak, aby stał się bardziej sypki. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i cukier, zagotuj (mieszając, aby cukier się rozpuścił). Zdejmij garnek z ognia, wsyp do niego zmielony mak, wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw do ostygnięcia, aby mak wchłonął płyn.
Aby wykonać nadzienie serowe, wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ser zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze. Możesz też użyć gotowego sera z wiaderka, ricotty lub serka mascarpone. Miękki ser przełóż do dużej miski i utrzyj z żółtkami, dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, po czym wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Białka ubij z cukrem w oddzielnej misce i delikatnie połącz z serową masą.
Obierz jabłka, pokrój w kostkę lub inne kawałki, posyp cynamonem, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, wkrój masło i dodaj cukier. Rozcieraj składniki w palcach, by powstała kruszonka. Odstaw ją do lodówki do schłodzenia.
Przystąp do złożenia ciasta. Na podpieczony spód wyłóż masę makową i wyrównaj. Na nią wyłóż masę serową, a po wyrównaniu powierzchni wysyp jabłka. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 175°C na 55-70 minut. Wystudź ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika, po czym pozostaw do całkowitego ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowuj w lodówce.