Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed wykonaniem pierwszego tańca możesz czuć lekki niepokój, lecz słodki Pierwszy taniec nie musi powodować żadnych obaw. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a jego smak z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 405
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 425
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9959
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2179
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9760
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6390
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 405
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 425
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9959
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2179
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9760
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6390
Składniki
Pracę zacznij od wykonania ciasta. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj żółtka, aby uzyskać jasną, puszystą masę. Na koniec dodaj płynny miód. Wyłącz mikser i partiami dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do okrągłej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudź i przekrój na trzy części. Do miski przełóż około 300 g masy kajmakowej i utrzyj z masłem. Następnie dosyp mielone orzechy i wymieszaj łyżką. Przełóż kremem biszkopty i wstaw do lodówki.
W tym czasie ubij serek z masłem i włóż do rękawa cukierniczego. Ok. 50 g masy kajmakowej włóż do drugiego rękawa, a orzechy posiekaj. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej słodkie, posmaruj górę ciasta płynną gorzką czekoladą lub dżemem porzeczkowym. Następnie ozdób wierzch wzorami z masy serowej i kajmakowej. Wolne przestrzenie posyp posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje z czarną herbatą lub łagodnie parzoną kawą.