Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed wykonaniem pierwszego tańca możesz czuć lekki niepokój, lecz słodki Pierwszy taniec nie musi powodować żadnych obaw. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a jego smak z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2520
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3855
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 705
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8870
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2520
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3855
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 705
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8870
Składniki
Pracę zacznij od wykonania ciasta. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj żółtka, aby uzyskać jasną, puszystą masę. Na koniec dodaj płynny miód. Wyłącz mikser i partiami dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do okrągłej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudź i przekrój na trzy części. Do miski przełóż około 300 g masy kajmakowej i utrzyj z masłem. Następnie dosyp mielone orzechy i wymieszaj łyżką. Przełóż kremem biszkopty i wstaw do lodówki.
W tym czasie ubij serek z masłem i włóż do rękawa cukierniczego. Ok. 50 g masy kajmakowej włóż do drugiego rękawa, a orzechy posiekaj. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej słodkie, posmaruj górę ciasta płynną gorzką czekoladą lub dżemem porzeczkowym. Następnie ozdób wierzch wzorami z masy serowej i kajmakowej. Wolne przestrzenie posyp posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje z czarną herbatą lub łagodnie parzoną kawą.