Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przed wykonaniem pierwszego tańca możesz czuć lekki niepokój, lecz słodki Pierwszy taniec nie musi powodować żadnych obaw. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a jego smak z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19764
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 450
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 405
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242252
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19764
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 450
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 405
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242252
Składniki
Pracę zacznij od wykonania ciasta. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj żółtka, aby uzyskać jasną, puszystą masę. Na koniec dodaj płynny miód. Wyłącz mikser i partiami dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do okrągłej foremki (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię, wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudź i przekrój na trzy części. Do miski przełóż około 300 g masy kajmakowej i utrzyj z masłem. Następnie dosyp mielone orzechy i wymieszaj łyżką. Przełóż kremem biszkopty i wstaw do lodówki.
W tym czasie ubij serek z masłem i włóż do rękawa cukierniczego. Ok. 50 g masy kajmakowej włóż do drugiego rękawa, a orzechy posiekaj. Wyjmij ciasto z lodówki. Posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową. Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej słodkie, posmaruj górę ciasta płynną gorzką czekoladą lub dżemem porzeczkowym. Następnie ozdób wierzch wzorami z masy serowej i kajmakowej. Wolne przestrzenie posyp posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje z czarną herbatą lub łagodnie parzoną kawą.