Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
https://smakowitedania.com/2015/12/ciasto-pijak-fi.html#:~:text=Pijak%20czyli%20ciasto%20z%20procentami%20na%20spodzie%20makowo%2Dkokosowym%20prze%C5%82o%C5%BCone%20kremem%20budyniowym%2C%20d%C5%BCemem%20oraz%20biszkoptami%20nas%C4%85czonymi%20alkoholem%20i%20oblane%20polane%20czekolad%C4%85%20to%20przepyszny%20smako%C5%82yk%2C%20kt%C3%B3ry%20polecam%20na%20%C5%9Bwi%C4%99ta%2C%20domowe%20imprezy%20a%20tak%C5%BCe%20inne%20okazje.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 40
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2294
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 40
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2294
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy po czym smarujemy dżemem.
Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń z cukrem i żółtkami i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Gotową masę budyniową starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu. Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej. Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową. Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.