Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto raczej dla dorosłych, zazwyczaj krem jest z dodatkiem nutelli, ja nie przepadam za tym smakiem, wobec tego zrezygnowałam z tego dodatku, lista składników jest dość długa ale cisto nie jest pracochłonne
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 910
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 910
Składniki
1. śliwki zalać wódką, odstawić na 1 dzień, 2. na ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a potem żółtka, skończyć ubijanie, dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej, wodę i ocet, delikatnie wymieszać, ciasto wylać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 35-40 min (sprawdzić patyczkiem czy upieczone), 3. na krem: wymieszać obie mąki z kakao, cukrem i cukrem waniliowym, rozprowadzić w 1 szkl mleka, resztę mleka zagotować, wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić, 4. masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, zrobić krem, 5. śliwki odcedzić, pokroić na paski, 6. biszkopt przekroić na 2 równe części, ciasto można nasączyć zimną, osłodzoną herbatą (można dodać trochę alkoholu od śliwek), na ciasto wyłożyć krem (odłożyć 2 łyżki na posmarowanie wierzchu), rozsmarować, przykryć drugim ciastem, wierzch posmarować kremem, nałożyć pokrojone śliwki, 7. czekoladę połamać, dodać mleko, rozpuścić w kapieli wodnej, polać wierzch ciasta, odstawić na kilka godzin, smacznego