Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przepis prosty i łatwy. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, miska, szklanka, łyżka,
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4556
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3081
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 666
Szybkie danie na obiad lub kolację
Odsłon: 144
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4556
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3081
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 666
Szybkie danie na obiad lub kolację
Odsłon: 144
Składniki
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Składniki ciasta przełożyć do miski, dodać pokrojone na kawałki masło. Wszystko dokładnie ugnieść na gładką jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części. Blaszkę średniej wielkości ( u mnie 27/ 18 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Na spodzie rozłożyć jedną białą część ciasta, drugą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do trzeciej dodać dużą łyżkę masła oraz 2 łyżki kakao ponownie wyrobić, owinąć folią i również włożyć do zamrażalnika. Na białe ciasto rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( może być o innym smaku), na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, piana jest błyszcząca i sztywna. Tak ubitą pianę z białek rozłożyć na cieście . Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią porcję białego ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto po upieczeniu.