Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przepis prosty i łatwy. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, miska, szklanka, łyżka,
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Składniki ciasta przełożyć do miski, dodać pokrojone na kawałki masło. Wszystko dokładnie ugnieść na gładką jednolitą masę. Podzielić na 3 równe części. Blaszkę średniej wielkości ( u mnie 27/ 18 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Na spodzie rozłożyć jedną białą część ciasta, drugą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do trzeciej dodać dużą łyżkę masła oraz 2 łyżki kakao ponownie wyrobić, owinąć folią i również włożyć do zamrażalnika. Na białe ciasto rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( może być o innym smaku), na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, piana jest błyszcząca i sztywna. Tak ubitą pianę z białek rozłożyć na cieście . Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią porcję białego ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto po upieczeniu.