Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Plotkujące Zakonnice to jeden z tych wypieków, które mimo ogromnej prostoty wykonania, wprawiają gości w osłupienie. To najzwyklejsza babka marmurkowa z ucieranego ciasta, ale kiedy postawisz ją na stole, ktoś na pewno zada pytanie „jak to jest zrobione?!”. Możesz nie zdradzać sekretu! Albo zdradzić – i tak wszyscy będą pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności, bo babka jest pyszna, niezależnie od szepczących do siebie sióstr w habitach.
Keksówka o długości 30 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8443
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8443
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Składniki
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym jajku, a na koniec – mleko.
Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko – do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą wymieszaj z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Wylej na nie ciasto kakaowe, a na wierzch – drugą porcję ciasta bez kakao. Zanurz długi nóż w cieście przy środku jednego z krótkich boków keksówki. Przejedź nim (prawie przy dnie, ale nie dotykając go) wzdłuż formy do drugiego z krótkich boków (przecinając jakby ciasto wzdłuż na pół).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).