Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe ciasto do popołudniowej kawy. Może to być jabłecznik, placek ze śliwkami, rabarbarem czy innymi owocami.
tortownica o średnicy 28 cm.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 170
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1727
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 337
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 170
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1727
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 337
Składniki
Utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę, dodać trochę ciepłego mleka i wbić jajka. Dobrze wymieszać, wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Dodać olejek cytrynowy lub kandyzowane skórki pomarańczowe. Wymieszać i wyłożyć 3/4 ciasta na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko mąką i delikatnie przygnieść palcami i trochę podnieść ciasto na ściankę tortownicy Na to wyłożyć mus jabłkowy, posypać wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami i cukrem waniliowym. Na mus rozłożyć łyżką pozostałe ciasto i delikatnie rozsmarować. Można posypać również wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami i cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do suchego patyczka około 30 do 40 min.
Można też na ciasto poukładać kawałki jabłek pokrojone na ósemki. Wówczas na blaszkę wylewamy całość ciasta i kawałki jabłek wciskamy w ciasto. Po ostygnięciu polukrować cukrem pudrem z cytryną.