Robiłam juz ciasto z cukinią, burakami i marchewką, tym razem propozycja na pyszne ciasto ... pomidorowe :-). Nie smakuje ani jak pomidorowa zupa, ani nie kojarzy się z gołąbkami, a pomidory nie są ani troszkę wyczuwalne. Ciasto za to jest słodkie, bardzo wilgotne i cudownie puszyste. Aromat pomidorów połączony jest z cynamonem, dzięki czemu trochę kojarzy się z ciastem marchewkowym. Szczerze polecam :-)
Ciasto pomidorowe bez jajek
Składniki
- pomidory w puszcze (u mnie krojone, bez skórki) ok. 3/4 puszki
- banan duzy 1,5 szt
- olej roslinny 1/2 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- mąka pszenna 2 szkl.
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/2 płaskiej łyżeczki
- Polewa:
- twaróg President 20 dag
- miękkie masło 5 dag
- cukier puder 3/4 szkl.
- aromat waniliowy
- maliny
Składniki
- pomidory w puszcze (u mnie krojone, bez skórki) ok. 3/4 puszki
- banan duzy 1,5 szt
- olej roslinny 1/2 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- mąka pszenna 2 szkl.
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/2 płaskiej łyżeczki
- Polewa:
- twaróg President 20 dag
- miękkie masło 5 dag
- cukier puder 3/4 szkl.
- aromat waniliowy
- maliny

Etapy przygotowania
W wysokim naczyniu umieścić pomidory z puszki, banana, olej i cukier, całość zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. W osobnej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon, wymieszać łyżką.

Mokre składniki przelać do suchych i wszystko wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się wszystkich składników.

Dno tortownicy (śr. 21 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto, wyrównac.

Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. (lub do tzw. suchego patyczka), Wyjąc z piekarnika, wystudzic. Polewa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło zmiksowac z twarogiem do uzyskania jasnej, gładkiej masy, dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując. Dodac aromat waniliowy. Wymieszać. Schłodzic w lodówce ok. 1 godz. Polewę wylać na wystudzony placek, rozsmarować, udekorować malinami.

Smacznego :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137



Składniki
- pomidory w puszcze (u mnie krojone, bez skórki) ok. 3/4 puszki
- banan duzy 1,5 szt
- olej roslinny 1/2 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- mąka pszenna 2 szkl.
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/2 płaskiej łyżeczki
- Polewa:
- twaróg President 20 dag
- miękkie masło 5 dag
- cukier puder 3/4 szkl.
- aromat waniliowy
- maliny
W wysokim naczyniu umieścić pomidory z puszki, banana, olej i cukier, całość zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. W osobnej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon, wymieszać łyżką.
Mokre składniki przelać do suchych i wszystko wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się wszystkich składników.
Dno tortownicy (śr. 21 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto, wyrównac.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. (lub do tzw. suchego patyczka), Wyjąc z piekarnika, wystudzic. Polewa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło zmiksowac z twarogiem do uzyskania jasnej, gładkiej masy, dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując. Dodac aromat waniliowy. Wymieszać. Schłodzic w lodówce ok. 1 godz. Polewę wylać na wystudzony placek, rozsmarować, udekorować malinami.
Smacznego :-)
Fajny pomysł na przekąskę :)
Bardzo smaczne ślimaczki:)
Świetna przekąska :)
Pyszna przekaska!
Często robimy podobne, świetna i szybka przekąska!