Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam juz ciasto z cukinią, burakami i marchewką, tym razem propozycja na pyszne ciasto ... pomidorowe :-). Nie smakuje ani jak pomidorowa zupa, ani nie kojarzy się z gołąbkami, a pomidory nie są ani troszkę wyczuwalne. Ciasto za to jest słodkie, bardzo wilgotne i cudownie puszyste. Aromat pomidorów połączony jest z cynamonem, dzięki czemu trochę kojarzy się z ciastem marchewkowym. Szczerze polecam :-)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 57
Składniki
W wysokim naczyniu umieścić pomidory z puszki, banana, olej i cukier, całość zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. W osobnej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon, wymieszać łyżką.
Mokre składniki przelać do suchych i wszystko wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się wszystkich składników.
Dno tortownicy (śr. 21 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto, wyrównac.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. (lub do tzw. suchego patyczka), Wyjąc z piekarnika, wystudzic. Polewa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło zmiksowac z twarogiem do uzyskania jasnej, gładkiej masy, dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując. Dodac aromat waniliowy. Wymieszać. Schłodzic w lodówce ok. 1 godz. Polewę wylać na wystudzony placek, rozsmarować, udekorować malinami.
Smacznego :-)