Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponętna Grażyna to ciekawe ciasto, które na pierwszy rzut oka jest połączeniem niezbyt pasujących do siebie składników. Jest to jednak tylko pierwsze wrażenie! Grażyna wręcz zachwyca smakiem i wyglądem.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj śmietanę i ucieraj mikserem przez 1 minutę. Białka przenieś do drugiej miski i ubij na sztywno. Dodawaj powoli cukier, miksując przez 2-3 minuty. Do białek dodaj żółtka ze śmietaną. Ubij całość na średnich obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Przenieś suche składniki do mokrych i miksuj wszystko na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Trzy tortownice o średnicach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę podziel na 3 części i przenieś je do foremek. Piekarnik rozgrzej do 185 st. Celsjusza. Każdy spód piecz przez ok. 12 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodaj kajmak, cały czas ubijając. Wsyp cukier puder i ponownie ubij. Z przygotowanego kremu odłóż 3 łyżki.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Połóż na nim kilka kawałków krojonych brzoskwiń. Przykryj drugim blatem i powtórz wszystkie czynności do wykończenia składników. Na wierzchu nie kładź już owoców.
Przygotuj polewę. Śmietankę wlej do małego garnuszka i podgrzej ją do wysokiej temperatury. Gorącą śmietanką zalej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj całość i dodaj ekstrakt waniliowy. Gładką polewą zalej wierzch ciasta. Ponętną Grażynę wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy. Wierzch udekoruj odłożonymi wcześniej łyżkami kremu kajmakowego.