Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Popapraniec swoją ciekawą nazwę zawdzięcza warstwom kremu i ciasta, które łączą się ze sobą, tworząc ciekawą mozaikę. To wyjątkowo ciekawe połączenie ciasta makowego i prostego kremu budyniowego.
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1100
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 120
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1100
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 120
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier (biały i waniliowy razem). Masa pod koniec powinna być sztywna i błyszcząca. Żółtka roztrzep delikatnie i wlej cienkim strumieniem do białek. Krótko zmiksuj. Teraz przesiej mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj do masy. Na koniec w taki sam sposób dodaj mak mielony.
Ciasto przelej do formy, a następnie umieść je w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj budyń śmietankowy zgodnie z zaleceniami producenta, stosując tylko mniejszą ilość mleka. Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie ubij masło w taki sposób, aby powstała puszysta i jasna masa. Dodawaj po łyżce budyniu śmietankowego, dalej miksując.
Ciasto podziel na trzy części i na każdej z nich rozsmaruj masę budyniową. Ciasto możesz udekorować orzechami albo makiem.