Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Popapraniec swoją ciekawą nazwę zawdzięcza warstwom kremu i ciasta, które łączą się ze sobą, tworząc ciekawą mozaikę. To wyjątkowo ciekawe połączenie ciasta makowego i prostego kremu budyniowego.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 499
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4476
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 499
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4476
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier (biały i waniliowy razem). Masa pod koniec powinna być sztywna i błyszcząca. Żółtka roztrzep delikatnie i wlej cienkim strumieniem do białek. Krótko zmiksuj. Teraz przesiej mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj do masy. Na koniec w taki sam sposób dodaj mak mielony.
Ciasto przelej do formy, a następnie umieść je w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj budyń śmietankowy zgodnie z zaleceniami producenta, stosując tylko mniejszą ilość mleka. Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie ubij masło w taki sposób, aby powstała puszysta i jasna masa. Dodawaj po łyżce budyniu śmietankowego, dalej miksując.
Ciasto podziel na trzy części i na każdej z nich rozsmaruj masę budyniową. Ciasto możesz udekorować orzechami albo makiem.