Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto popapraniec to szybki i prosty w przygotowaniu deser. Wystarczy połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać pokrojone jabłka i przelać ciasto do formy. Góra wypieku powinna być zwieńczona obowiązkowo chrupiącą, słodką kruszonką, która doskonale podkręca smak całości. Ciasto popapraniec charakteryzuje się cudowną wilgotnością i puszystością. Ten niezwykłe maślankowo-rumowy deser z owocami doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Cała blacha znika w mig.
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 325
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 38
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 325
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 38
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem na jasną masę. Dodaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dodaj wanilię i rum.
Wsyp suche składniki do mokrych, mieszając mikserem na niskich obrotach.
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Wytnij gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę o boku 1-2 cm. Używając silikonowej szpatułki, wmieszaj jabłka do ciasta.
Ciasto wlej do formy o średnicy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
Przygotuj kruszonkę. Cukier wymieszaj z mąką. Dodaj posiekane, zimne masło. Siekaj wszystko nożem do uzyskania grudek wielkości nasion grochu. Następnie utrzyj masę w palcach, aż otrzymasz kruszonkę. Kontroluj jej gęstość, dodając mąkę lub masło. Kruszonkę posyp na wierzchu ciasta.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 40 minut lub do zezłocenia wierzchu. Wyjmij je i ostudź na kratce. Następnie wyjmij je i pokrój w kostkę.
Ciasto popapraniec posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.