Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Prózniak to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów laskowych, które dodają ciekawej, chrupiącej konsystencji. Deser jest mocno czekoladowy, wilgotny i rozpływający się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94090
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2788
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1658
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94090
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2788
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1658
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2344
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
W osobnej misce wymieszaj mąki pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodaj suche składniki do mokrych, a na końcu dołóż siekane orzechy laskowe. Krótko przemieszaj.
Przelej masę do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy powinny same opaść na dno pod wpływem własnego ciężaru.
Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto Prózniak wyjmij i ostudź na kratce przez 10 minut. Przejedź nożem po brzegach i ostrożnie odwróć formę, wyciągając ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę.
Czekoladę połam i przełóż do garnuszka. Zalej ją śmietanką i delikatnie podgrzej.
Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na minutę, a następnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Lekko ciepłą polewą polej wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
Wypiek przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.