Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Prózniak to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów laskowych, które dodają ciekawej, chrupiącej konsystencji. Deser jest mocno czekoladowy, wilgotny i rozpływający się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Polecam, pychota.
Odsłon: 226
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 39
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 124
Polecam, pychota.
Odsłon: 226
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 39
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 124
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
W osobnej misce wymieszaj mąki pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodaj suche składniki do mokrych, a na końcu dołóż siekane orzechy laskowe. Krótko przemieszaj.
Przelej masę do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy powinny same opaść na dno pod wpływem własnego ciężaru.
Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto Prózniak wyjmij i ostudź na kratce przez 10 minut. Przejedź nożem po brzegach i ostrożnie odwróć formę, wyciągając ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę.
Czekoladę połam i przełóż do garnuszka. Zalej ją śmietanką i delikatnie podgrzej.
Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na minutę, a następnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Lekko ciepłą polewą polej wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia.
Wypiek przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.