Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Puszek Okruszek" to pyszny ucierany placek z owocami. Pięknie wyrasta, jest cudownie puszyste i wilgotne w środku. Zawsze znika do ostatniego okruszka. Latem najlepiej przygotować je z sezonowymi owocami, jesienią i zimą warto sięgnąć po zamrożone owoce lub wiśnie w syropie.
mikser, tortownica 26 cm
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 136
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 270
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 412
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 136
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 270
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 412
Składniki
Do miski przesyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
Do osobnego naczynia wbij jajka, wsyp cukier. Składniki ubij na puszystą masę. Dodaj olej. Składniki zmiksuj.
Do mokrych składników dodawaj partiami suche składniki. Ciasto mieszaj łyżką do połączenia (ciasto mieszaj tylko w jednym kierunku w lewo lub w prawo, tak unikniesz zakalca).
Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Powierzchnię wyrównaj.
Wiśnie odsącz z syropu. Owoce wyłóż na górę ciasta.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Ciasto Puszek Okruszek wstaw do środka. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.