Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie kruchego ciasta z bezą, dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest niesamowicie pyszne, a w dodatku wyjątkowo podzielne i efektowne!
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12613
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12613
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 160
Składniki
KRUCHE CIASTO: Do mąki z proszkiem dodajemy masło, które siekamy na drobne kawałki za pomocą noża. Dodajemy pozostałe składniki - żółtka, śmietanę, cukier i sół. Zagniatamy ciasto do momentu, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, z których formujemy kule. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Docinamy papier do pieczenia tak, aby otrzymać dwa prostokąty o wielkości dna naszych blaszek [potrzebujemy dwie blachy do pieczenia, wymiary: 25 cm. na 36 cm.].
Schłodzone kule ciasta rozwałkowujemy, lub rozpłaszczamy ręką na dociętych kawałkach papieru do pieczenia (jedna kula na jednym, druga na drugim prostokacie). Nierówności odkrajamy nożem, tak aby kształt ciasta pokrywał się z kształtem naszych papierowych prostokątów.
Delikatnie układamy wyłożony ciastem papier na dnie blaszek do pieczenia. Na tym etapie blaszki z ciastem mogą chwilkę zaczekać, a my zabieramy się za przygotowanie bezy....
BEZA: Cukier mieszamy razem z mąką lub skrobią. Do białek, znajdujących się w osobnej misce, dodajemy szczyptę soli.
Białka zaczynamy ubijać na wolnych obrotach, następnie (po około minucie) zmieniamy na szybkie obroty. Nie przerywając pracy miksera, dodajemy partiami cukier - łyżka po łyżce. Miksujemy, aż cukier dokładnie połączy się z pianą, a nasza masa będzie gęsta i ciągnąca.
PRRZYGOTOWANIE BLATÓW DO PIECZENIA I PIECZENIE CIASTA: Piekarnik (z przygotowanymi dwoma półkami do pieczenia) rozgrzewamy do 140° C , funkcja: termoobieg! UWAGA: Możecie też upiec każdy z blatów oddzielnie, w 140° C na termoobiegu lub w 160° C z funkcją pieczenia: góra/dół.
Na każdy z naszych blatów kruchego ciasta, wykładamy po połowie dżemu porzeczkowego. Warstę dżemu pokrywamy bezą - rozsmarowująć ją równomiernie (połowa ilości bezy na każdy z blatów).
Wyłożone dżemem oraz bezą ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dwie blaszki razem, na osobnych półkach). Pieczemy 40 minut w temperaturze 140° C [funkcja TERMOOBIEG!]
Upieczone blaty wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. To bardzo ważne, aby ciasto dobrze wystygło, zanim zabierzemy się do kolejnych etapów jego przygotowywania.
KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości (1/4 szkl.) gorącej, przegotowanej wody.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem za pomocą miksera.
Dodajemy do serka śmietanę i ubijamy całość mikserem. Gdy masa zaczyna nabierać gęstości, dodajemy żelatynę (nie przerywając pracy miksera). Przerywamy miksowanie w momencie, gdy otrzymamy jednolitą, gęstą masę. Krem jest gotowy :)
PRZEKŁADANIE CIASTA KREMEM: Cały krem wykładamy na jeden z upieczonych i wystudzonych blatów ciasta.
Drugi blat musimu delikatnie wyjąć z blachy i ułożyć na warstwie kremu. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie przekroić blat na pół i przenosić z blaszki na krem po połowie ciasta.
Tak przełożone ciasto jest gotowe do schłodzenia w lodówce. Ciasto powinno postać w lodówce przynajmniej 3 godziny, gdzie pod wpływem czasu i temperatury blaty delikatnie zmiękną, smaki się 'przegryzą' - ciasto będzie się łatwiej kroić i lepiej smakować :).
Po przeleżakowaniu w lodówce ciasto jest gotowe do pokrojenia i powędrowania z blachy na paterę, albo z blachy prosto na nasze talerzyki ;) Pamiętajcie, żeby gotowe ciacho przechowywać w lodówce! SMACZNEGO!!!