Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa uczta dla podniebienia. Delikatny krem z mascarpone i białą czekoladą, puszysty biszkopt i chrupiące wiórki kokosowe. Rafaello świetnie sprawdzi się nie tylko na większych uroczystościach, ale także jako dodatek do popołudniowej kawy.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 671
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 403
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 671
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 403
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 857
Składniki
Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce.
Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego.