Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rafaello na biszkopcie to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają kokos. Przygotowanie tego wypieku nie zajmie dłużej niż godzinę, a efekt jest spektakularny. Nie tylko wizualnie. Cudowne połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu przełożonego delikatną śmietankową masą z wiórkami kokosowymi to prawdziwa poezja smaku nie tylko dla koneserów. Jego niezwykły smak docenią nawet ci, którzy do tej pory unikali kokosu. Warto spróbować.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5228
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29583
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19166
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 906
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5228
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29583
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19166
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 906
Składniki
Ciasto refaello zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt do rafaello wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę łamiemy na kostki, przerzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietankę 36% przelewamy do miski i ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Mikser odstawiamy na bok. Do kremu rafaello dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na pół, na dwa równej wielkości blaty ciasta.
Spód do ciasta rafaello nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Na nasączony spód wykładamy 2/3 masy, którą rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto ponownie nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część ciasta, którą rozsmarowujemy na górze i po bokach naszego biszkoptu.
Ciasto rafaello na biszkopcie dekorujemy wiórkami kokosowymi.