Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy miłośnicy słynnych pralinek. Użyte w przepisie mleko kokosowe dodaje aromatu, ale z powodzeniem możesz zastąpić je krowim.
Forma 25x40 cm
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 101
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 385
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 162
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 101
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 385
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 162
Składniki
Wymieszaj mleko kokosowe tak, by miało jednolitą konsystencję. Odlej około 150 ml i rozrób w tej ilości proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj.
Utrzyj żółtka z mniej więcej ¼ cukru i cukrem waniliowym. Połącz z zaczynem na budyń.
Wlej zaczyn do gotującego się mleka. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj masło z resztą cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła przestudzony budyń. Na koniec wmieszaj w krem likier kokosowy, 120 g wiórków kokosowych i migdały. Resztę wiórków kokosowych podpraż na suchej patelni.
Wyłóż krakersami dno formy o wymiarach około 25x40 cm. Na warstwie krakersów rozsmaruj 1/3 kremu. Przykryj kolejną warstwą krakersów. Ułóż w ten sposób 3 warstwy krakersów i kremu. Na wierzchniej warstwie kremu rozsyp resztę wiórków kokosowych.