Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy miłośnicy słynnych pralinek. Użyte w przepisie mleko kokosowe dodaje aromatu, ale z powodzeniem możesz zastąpić je krowim.
Forma 25x40 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
Wymieszaj mleko kokosowe tak, by miało jednolitą konsystencję. Odlej około 150 ml i rozrób w tej ilości proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj.
Utrzyj żółtka z mniej więcej ¼ cukru i cukrem waniliowym. Połącz z zaczynem na budyń.
Wlej zaczyn do gotującego się mleka. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj masło z resztą cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła przestudzony budyń. Na koniec wmieszaj w krem likier kokosowy, 120 g wiórków kokosowych i migdały. Resztę wiórków kokosowych podpraż na suchej patelni.
Wyłóż krakersami dno formy o wymiarach około 25x40 cm. Na warstwie krakersów rozsmaruj 1/3 kremu. Przykryj kolejną warstwą krakersów. Ułóż w ten sposób 3 warstwy krakersów i kremu. Na wierzchniej warstwie kremu rozsyp resztę wiórków kokosowych.