Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rewanż Synowej to efekt eksperymentu. Pewna synowa postanowiła przygotować wypiek, który zachwyci wszystkich nie mniej niż murzynek teściowej. Dodatek kremu karmelowego okazał się strzałem w dziesiątkę.
Tortownica 22 cm
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17794
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17794
Składniki
Cienką strużką wlej przestudzone masło, nadal delikatnie mieszając powstające ciasto.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty. Możesz ściąć wierzch górnego blatu, by wyrównać jego powierzchnię.
Nasącz blaty ciasta herbatą. Jeśli uznasz, że ciasto jest mało słodkie, herbatę możesz dodatkowo posłodzić.
Przygotuj krem karmelowy. Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła masę kajmakową. Na koniec zmiksuj krem z alkoholem.
Przełóż blaty ciasta kremem. Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej. Masło potrzebne do ciasta rozpuść i przestudź.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Partiami przesiej do masy jajecznej produkty sypkie: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj składniki szpatułką – tylko do chwili, aż się połączą.