Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiamy przepis na ciasto Różyczkę, które zachwyca smakiem i wyglądem. To połączenie delikatnego biszkoptu, soczystych wiśni i puszystego kremu na bazie bitej śmietany, udekorowane kandyzowanymi wiśniami i wiórkami czekolady tworzy deser godny królewskiego stołu. Każdy kawałek jest jak róża rozkwitła w ogrodzie smaków – idealny na wyjątkowe okazje i spotkania rodzinne.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170°C (grzanie góra/dół), a formę do pieczenia (ok. 40 x 30 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem, utrwalając cukrem. Gdy powstanie sztywna piana, zacznij dodawać po jednym żółtku, miksując po dorzuceniu każdego. Następnie zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj zmieszane ze sobą sypkie składniki – przesianą mąkę, skrobię, kakao i proszek o pieczenia. Wymieszaj składniki do połączenia i przelej ciasto do formy. Piecz około 20-25 minut, po czym wyjmij i pozostaw do pełnego ostygnięcia. Zimny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty.
Wykonaj krem. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i Śmietan-fixem na sztywną masę za pomocą ręcznego miksera. Z przygotowanego kremu odłóż ok. 1/3 i przełóż do rękawa cukierniczego, a resztę podziel na dwie porcje. Pierwszą częścią kremu posmaruj dolny blat biszkoptu i rozłóż na tym ok. 100 g wiśni. Przykryj drugim plackiem, po czym wyłóż drugą porcję kremu i wyrównaj. Na wierzchu wykonaj dekoracje przypominające kwiaty i do wnętrza każdego z nich włóż po jednej wiśni. Obsyp całość wiórkami czekoladowymi. Wstaw ciasto do lodówki do pełnego schłodzenia na minimum 2 godziny.