Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiamy przepis na ciasto Różyczkę, które zachwyca smakiem i wyglądem. To połączenie delikatnego biszkoptu, soczystych wiśni i puszystego kremu na bazie bitej śmietany, udekorowane kandyzowanymi wiśniami i wiórkami czekolady tworzy deser godny królewskiego stołu. Każdy kawałek jest jak róża rozkwitła w ogrodzie smaków – idealny na wyjątkowe okazje i spotkania rodzinne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44983
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 773
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170°C (grzanie góra/dół), a formę do pieczenia (ok. 40 x 30 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem, utrwalając cukrem. Gdy powstanie sztywna piana, zacznij dodawać po jednym żółtku, miksując po dorzuceniu każdego. Następnie zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj zmieszane ze sobą sypkie składniki – przesianą mąkę, skrobię, kakao i proszek o pieczenia. Wymieszaj składniki do połączenia i przelej ciasto do formy. Piecz około 20-25 minut, po czym wyjmij i pozostaw do pełnego ostygnięcia. Zimny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty.
Wykonaj krem. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i Śmietan-fixem na sztywną masę za pomocą ręcznego miksera. Z przygotowanego kremu odłóż ok. 1/3 i przełóż do rękawa cukierniczego, a resztę podziel na dwie porcje. Pierwszą częścią kremu posmaruj dolny blat biszkoptu i rozłóż na tym ok. 100 g wiśni. Przykryj drugim plackiem, po czym wyłóż drugą porcję kremu i wyrównaj. Na wierzchu wykonaj dekoracje przypominające kwiaty i do wnętrza każdego z nich włóż po jednej wiśni. Obsyp całość wiórkami czekoladowymi. Wstaw ciasto do lodówki do pełnego schłodzenia na minimum 2 godziny.