Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na pyszny deser. Tym razem na nasze stoły trafi ciasto rurociąg, składające się z kremu budyniowego, rurek z kremem i maślanych herbatników. Niesamowicie gładki, subtelnie waniliowy krem stanowi świetne tło dla wyraźnego smaku orzechów. Lekko słone herbatniki wprowadzają do całości przyjemną maślaną nutę, a chrupiące od czasu do czasu orzechy przełamują strukturę deseru. Bardzo proste ciasto, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a do tego łatwo je dostosować do swoich upodobań.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Składniki
Przygotuj budyń, który posłuży za bazę kremu. Do dużego rondelka przelej około 500 ml mleka i dodaj do niego 150 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, do chwili, kiedy płyn zacznie się lekko gotować.
W międzyczasie zajmij się resztą składników. Do pozostałych 500 ml mleka dodaj 4 duże żółtka, 80 g mąki pszennej, 80 g skrobi ziemniaczanej i dwie łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go razem ze zwykłym do podgrzewanego mleka. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
Z tak przygotowaną bazą wróć na kuchenkę. Jeśli mleko zaczęło już lekko bulgotać, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i dodaj zawartość dzbanka do gorącego mleka, stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu zwiększ grzanie z powrotem na średnio-niskie i gotuj całość przez kilka minut do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, bo masa łatwo przywiera do dna i nie jest trudno ją przypalić. Jeśli tak się stanie, całość nabierze gorzkiego smaku, a wtedy trzeba będzie przygotować budyń od nowa.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego, płaskiego naczynia. Wierzch gotowego budyniu przykryj folią spożywczą, która zapobiegnie utworzeniu się na nim nieprzyjemnego, grubego kożucha, i odstaw całość do całkowitego wystudzenia. Budyń możesz przygotować dzień wcześniej – pamiętaj tylko, żeby wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu.
Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem. Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i utrzyj je przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Masło i budyń muszą być w zbliżonej temperaturze, dlatego pamiętaj o wyjęciu masła z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie zacznij dodawać wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Od czasu do czasu warto kolejny raz oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno i pozwoli ocenić, czy krem wyszedł gładki.
Gotowy krem budyniowy na chwilę odstaw i przejdź do składania ciasta. Na dnie blaszki o wymiarach 18 x 28 cm ułóż herbatniki, które posłużą za spód deseru. Spód blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Ciastka postaraj się ułożyć najciaśniej jak to tylko możliwe, dzięki czemu krem nie będzie się przyklejał do spodu blaszki.
Na herbatniki wyłóż około połowę kremu budyniowego i ostrożnie rozprowadź go przy pomocy sylikonowej szpatułki po całej powierzchni. Jeszcze przed rozprowadzaniem kremu rozłóż go tak, żeby pokrył jak największą powierzchnię. W ten sposób przygnieciesz herbatniki, przez co znacząco zmniejszysz ryzyko, że przesuną się w trakcie rozprowadzania kremu.
Po wyrównaniu kremu budyniowego ułóż na nim około 300 g rurek z ulubionym nadzieniem: orzechowym, śmietankowym, kakaowym albo pistacjowym. Rurki rozłóż w taki sposób, żeby całkowicie odcięły dwie warstwy kremu.
Na warstwę rurek wyłóż resztę kremu budyniowego i rozprowadź go najrówniej jak to tylko możliwe, tworząc w ten sposób podłoże dla ostatniej warstwy herbatników. Na wyrównany krem wyłóż drugą warstwę herbatników i delikatnie dociśnij je do kremu.
Na tak przygotowane ciasto wylej 200 g lekko podgrzanego kremu orzechowego do smarowania, takiego jak Nutella, i uważnie rozprowadź go przy pomocy sylikonowej szpatułki po całej powierzchni herbatników. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie poprzestawiać ciastek. Zamiast kremu orzechowego, możesz też wybrać polewę z czekolady i śmietanki, pastę pistacjową, lub po prostu ubić trochę śmietanki z mascarpone. Na końcu posyp ciasto blanszowanymi, grubo mielonymi orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu budyniowego i dekoracji.
Smacznego!