Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto rurociąg bez pieczenia
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto rurociąg bez pieczenia

18.04.2025 Odsłon: 24349
5.0 (38 oceny)

Przepis dnia: 26-04-2025

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na pyszny deser. Tym razem na nasze stoły trafi ciasto rurociąg, składające się z kremu budyniowego, rurek z kremem i maślanych herbatników. Niesamowicie gładki, subtelnie waniliowy krem stanowi świetne tło dla wyraźnego smaku orzechów. Lekko słone herbatniki wprowadzają do całości przyjemną maślaną nutę, a chrupiące od czasu do czasu orzechy przełamują strukturę deseru. Bardzo proste ciasto, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a do tego łatwo je dostosować do swoich upodobań.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 72

do 60 min 60 min
1
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22167

do 15 min 15 min
28
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 54

do 15 min 15 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Pikantne skrzydełka w marynacie z czosnku, sosu pieprzowego i chili

Dania główne Pikantne skrzydełka w marynacie z czosnku, sosu pieprzowego i chili

Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 87

do 15 min 15 min
2
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Mięso na smakowite hamburgery i nie tylko

Dania główne Mięso na smakowite hamburgery i nie tylko

Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...

  • Amerykańska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Bułki

Odsłon: 224

do 15 min 15 min
4
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 15808

do 60 min 60 min
32
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 72

do 60 min 60 min
1
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22167

do 15 min 15 min
28
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 54

do 15 min 15 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Pikantne skrzydełka w marynacie z czosnku, sosu pieprzowego i chili

Dania główne Pikantne skrzydełka w marynacie z czosnku, sosu pieprzowego i chili

Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 87

do 15 min 15 min
2
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Mięso na smakowite hamburgery i nie tylko

Dania główne Mięso na smakowite hamburgery i nie tylko

Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...

  • Amerykańska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Bułki

Odsłon: 224

do 15 min 15 min
4
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 15808

do 60 min 60 min
32
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto rurociąg bez pieczenia
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Ok. 300 g herbatników
  • Ok. 300 g rurek z kremem
Krem
  • 1 l mleka
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 80 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
  • 80 g mąki pszennej (ok. 3 łyżki)
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
Dekoracja
  • 200 g kremu orzechowego do smarowania (np. Nutella)
  • 30 – 40 g posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj budyń, który posłuży za bazę kremu. Do dużego rondelka przelej około 500 ml mleka i dodaj do niego 150 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, do chwili, kiedy płyn zacznie się lekko gotować.

2

W międzyczasie zajmij się resztą składników. Do pozostałych 500 ml mleka dodaj 4 duże żółtka, 80 g mąki pszennej, 80 g skrobi ziemniaczanej i dwie łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go razem ze zwykłym do podgrzewanego mleka. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.

3

Z tak przygotowaną bazą wróć na kuchenkę. Jeśli mleko zaczęło już lekko bulgotać, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i dodaj zawartość dzbanka do gorącego mleka, stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu zwiększ grzanie z powrotem na średnio-niskie i gotuj całość przez kilka minut do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, bo masa łatwo przywiera do dna i nie jest trudno ją przypalić. Jeśli tak się stanie, całość nabierze gorzkiego smaku, a wtedy trzeba będzie przygotować budyń od nowa.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego, płaskiego naczynia. Wierzch gotowego budyniu przykryj folią spożywczą, która zapobiegnie utworzeniu się na nim nieprzyjemnego, grubego kożucha, i odstaw całość do całkowitego wystudzenia. Budyń możesz przygotować dzień wcześniej – pamiętaj tylko, żeby wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu.

5

Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem. Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i utrzyj je przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Masło i budyń muszą być w zbliżonej temperaturze, dlatego pamiętaj o wyjęciu masła z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.

6

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie zacznij dodawać wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Od czasu do czasu warto kolejny raz oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno i pozwoli ocenić, czy krem wyszedł gładki.

7

Gotowy krem budyniowy na chwilę odstaw i przejdź do składania ciasta. Na dnie blaszki o wymiarach 18 x 28 cm ułóż herbatniki, które posłużą za spód deseru. Spód blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Ciastka postaraj się ułożyć najciaśniej jak to tylko możliwe, dzięki czemu krem nie będzie się przyklejał do spodu blaszki.

8

Na herbatniki wyłóż około połowę kremu budyniowego i ostrożnie rozprowadź go przy pomocy sylikonowej szpatułki po całej powierzchni. Jeszcze przed rozprowadzaniem kremu rozłóż go tak, żeby pokrył jak największą powierzchnię. W ten sposób przygnieciesz herbatniki, przez co znacząco zmniejszysz ryzyko, że przesuną się w trakcie rozprowadzania kremu.

9

Po wyrównaniu kremu budyniowego ułóż na nim około 300 g rurek z ulubionym nadzieniem: orzechowym, śmietankowym, kakaowym albo pistacjowym. Rurki rozłóż w taki sposób, żeby całkowicie odcięły dwie warstwy kremu.

10

Na warstwę rurek wyłóż resztę kremu budyniowego i rozprowadź go najrówniej jak to tylko możliwe, tworząc w ten sposób podłoże dla ostatniej warstwy herbatników. Na wyrównany krem wyłóż drugą warstwę herbatników i delikatnie dociśnij je do kremu.

11

Na tak przygotowane ciasto wylej 200 g lekko podgrzanego kremu orzechowego do smarowania, takiego jak Nutella, i uważnie rozprowadź go przy pomocy sylikonowej szpatułki po całej powierzchni herbatników. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie poprzestawiać ciastek. Zamiast kremu orzechowego, możesz też wybrać polewę z czekolady i śmietanki, pastę pistacjową, lub po prostu ubić trochę śmietanki z mascarpone. Na końcu posyp ciasto blanszowanymi, grubo mielonymi orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu budyniowego i dekoracji.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki