Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sugerujcie się nazwą tego deseru, ciasto salceson nie ma nic wspólnego z wędliną, za to przyjemnie rozpływa się w ustach za sprawą czekoladowego smaku i chrupiących niespodzianek w środku. Wielu osobom ten smakołyk przypomina czasy dzieciństwa. Być może nawet pomagały swoim mamom lub babciom go przygotować. Teraz przyszła pora, aby zdradzić przepis na ciasto salceson swoim dzieciom.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 200
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4851
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4782
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44726
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 370
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 200
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4851
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4782
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44726
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 370
Składniki
Przygotuj podłużną foremkę, tzw. keksówkę i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W garnku zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz kakao i podgrzewaj mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Ciepłą masę przelej do misy miksera i zacznij stopniowo ubijać, dosypując mleko w proszku. Masa powinna być gęsta i gładka bez żadnych grudek.
Herbatniki zmiksuj w malakserze lub umieść w woreczku strunowym i pokrusz za pomocą wałka do ciasta. Wsyp rozdrobnione ciastka do czekoladowej masy, dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do ciasta możesz dodać także inne orzechy, a także suszone lub kandyzowane owoce.
Przelej masę czekoladową do foremki, wyrównaj powierzchnię, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw blaszkę do lodówki. Schładzaj kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, oderwij folię i pokrój w plasterki.