Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie sugerujcie się nazwą tego deseru, ciasto salceson nie ma nic wspólnego z wędliną, za to przyjemnie rozpływa się w ustach za sprawą czekoladowego smaku i chrupiących niespodzianek w środku. Wielu osobom ten smakołyk przypomina czasy dzieciństwa. Być może nawet pomagały swoim mamom lub babciom go przygotować. Teraz przyszła pora, aby zdradzić przepis na ciasto salceson swoim dzieciom.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3709
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5428
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5478
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3709
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5428
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5478
Składniki
Przygotuj podłużną foremkę, tzw. keksówkę i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W garnku zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz kakao i podgrzewaj mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Ciepłą masę przelej do misy miksera i zacznij stopniowo ubijać, dosypując mleko w proszku. Masa powinna być gęsta i gładka bez żadnych grudek.
Herbatniki zmiksuj w malakserze lub umieść w woreczku strunowym i pokrusz za pomocą wałka do ciasta. Wsyp rozdrobnione ciastka do czekoladowej masy, dodaj drobno posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do ciasta możesz dodać także inne orzechy, a także suszone lub kandyzowane owoce.
Przelej masę czekoladową do foremki, wyrównaj powierzchnię, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw blaszkę do lodówki. Schładzaj kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, oderwij folię i pokrój w plasterki.