Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Serenada to elegancki torcik z bezową pianką na bazie ucieranego ciasta. Zaskakuje smakiem i w niczym nie ustępuje tym z blatami biszkoptowymi! 4 jajka
Tortownica 26 cm
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 888
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 396
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 159
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2388
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 888
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 396
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 159
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2388
Składniki
Ogrzej jajka i masło do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek dwóch jaj. Pozostałe zachowaj w całości.
Utrzyj masło z 125 g cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj do masła po jednym żółtku, a następnie dwa jajka w całości.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj partiami do masy maślano-jajecznej – na przemian z mlekiem.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę średnicy 26 cm. Przełóż do niej połowę ciasta. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Nie wyłączaj piekarnika.
W czasie, gdy będzie piekło się ciasto, obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój połówki jabłek na plasterki i skrop sokiem z cytryny (odlej jedną łyżeczkę). Oprósz cynamonem.
Ubij białka z resztą cukru na sztywną, lśniącą pianę. Wmieszaj w nią delikatnie migdały, skrobię ziemniaczaną i łyżeczkę soku z cytryny.
Po wyjęciu upieczonego ciasta z tortownicy ponownie wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do formy drugą połowę ciasta i wyrównaj. Na cieście ułóż promieniście plasterki jabłek. Na wierzch wyłóż pianę z białek. Wstaw ciasto do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 160°C. Piecz przez około 30 minut.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru (2-3 łyżki – do smaku). Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj mascarpone (także schłodzone) i ubijaj jeszcze przez około 2 minuty. Przełóż kremem blaty ciasta i wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz z wierzchu cukrem pudrem.